Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Plata TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri
Sunt achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa analizam daca:

* Achizitiile intracomunitare reprezinta o operatiune impozabila, in sensul prevederilor articolului 126 din Codul Fiscal;
* Achizitia intracomunitara a fost efectuata de catre o persoana impozabila, asa cum este definita la articolul 127 din Codul Fiscal;
* Locul achizitiei intracomunitare este considerat a fi in Romania, in sensul prevederilor art. 132^1 din Codul Fiscal;

Conform regulilor prevazute la art. 126, alin. (3) din Codul Fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri reprezinta operatiuni impozabile din punctul de vedere al TVA.
Exceptii

Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;

b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, determinat pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la cifra miilor.

Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru aceasta derogare, au dreptul sa opteze pentru regimul general de taxare. Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

Calcularea plafonului de 10.000 EURO

Plafonul pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

Pentru calculul plafonului de achizitii intracomunitare se iau in considerare urmatoarele elemente:

a) valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare care se efectueaza ca urmare a achizitiilor efectuate din toate statele membre;

b) valoarea tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;

c) valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.

La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare nu se vor lua in considerare:

a) valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;

b) valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;

c) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;

d) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania;

e) valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 152^2 din Codul fiscal in statul membru din care au fost livrate;

f) valoarea achizitiilor de gaze naturale si energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal.

Ca regula generala, locul achizitiei intracomunitare (i.e. locul taxarii achizitiei intracomunitare de bunuri), potrivit prevederilor articolului 132^1, alin. (1) din Codul Fiscal, se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

In concluzie, in cazul achizitiilor intracomunitare realizate de catre persoane impozabile din Romania, se datoreaza TVA in Romania, cu exceptiile prezentate mai sus.

Cine este obligat la plata TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri?

Conform art. 151 din Codul Fiscal, persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, este obligata la plata taxei.

Obligatia de a fi inregistrat in scopuri de TVA, in cazul persoanelor obligate la plata TVA pentru achizitii intracomunitare

In cazul persoanelor impozabile platitoare de TVA (i.e. deja inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 din Codul Fiscal), nu exista obligatia unei inregistrari separate pentru plata TVA aferenta achizitiilor intracomunitare. Aceste persoane vor achita TVA aferenta achizitiilor intracomunitare (prin taxare inversa) in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA deja obtinut.

Conform art. 153^1 alin. (1) au, in schimb, obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, persoanele impozabile neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153, si persoanele juridice neimpozabile, care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara (10.000 euro). Exceptie fac persoanele care achizitioneaza mijloace de transport noi sau produse accizabile.

In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153^1 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii. Persoana astfel inregistrata poate solicita anularea inregistrarii sale oricand, dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care a fost inregistrata, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, si daca, dupa exprirarea celor 2 ani, nu a efectuat nici o achizitie intracomunitara in baza acestei inregistrari.

In cazul in care o persoana solicita inregistrarea in scopuri de TVA in conditiile art. 153^1 prin optiunea de a aplica regimul general prevazut la art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii. Persoana impozabila poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa expirarea a 2 ani calendaristici care urmeaza anului in care a optat pentru inregistrare, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, si daca, dupa exprirarea celor 2 ani, nu a efectuat nici o achizitie intracomunitara in baza acestei inregistrari.

Inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achizitii intracomunitare sau pentru serviciile prevazute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite in alt stat membru, pentru care locul prestarii este in Romania si beneficiarul e obligat la plata TVA.

Cum se face plata TVA datorata pentru achizitiile intracomunitare de bunuri?

Conform articolului 157 din Codul Fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal vor evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei.

Persoanele impozabile inregistrate conform art. 153^1 trebuie sa depuna un decont special de TVA, conform prevederilor art. 156^3 din Codul Fiscal pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare efectuate si sa plateasca taxa datorata pana la aceasta data. Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !