Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Convocarea adunarii generale a actionarilor (6). Locul adunarii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Convocarea adunarii generale a actionarilor (6). Locul adunarii
Mentionarea locului adunarii este un element esential al convocatorului. Nu trebuie uitat ca scopul convocarii unei adunari generale a actionarilor este acela de a da posibilitatea actionarilor de a participa la gestiunea societatii comerciale, participare care cunoaste ca principala expresie posibilitatea de exercita dreptul la vot in cadrul adunarilor generale ale actionarilor (art. 101 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale - LSC).
 
Necesitatea de a mentiona locul desfasurarii adunarii generale este prevazut de art. 117 alin. 6 din LSC.

Este necesar a se mentiona ca, atat timp cat in actul constitutiv al societatii nu este mentionata o dispozitie contrara, adunarea generala trebuie sa fie convocata la sediul societatii (art. 110 alin.2 din LSC).

Tot din dispozitia cuprinsa in art. 110 alin 2 din LSC se poate trage concluzia ca simpla mentionare a adresei sediului nu este suficienta, ci trebuie indicat cu exactitate locul tinerii adunarii, deoarece textul legii mentioneaza indicarea locului unde se va tine adunarea, separat de notiunea de sediul societatii. Astfel ca trebuie sa se indice cat mai concret locul, indicandu-se numarul salii, etajul, in cazul in care imobilul are mai multe etaje, etc.

In conditiile in care in convocator este cuprinsa si convocarea pentru a doua zi a adunarii, pentru situatia in care sedinta adunarii generale a actionarilor nu s-ar putea tine la data stabilita initial, atunci trebuie aratat si locul unde s-ar tine sedinta adunarii generale la aceasta a doua zi a convocarii.

Lipsa indicatiilor privind locul tinerii adunarii vor fi sanctionate cu nulitatea absoluta a hotararilor adoptate, fiind evident ca, in lipsa unei astfel de indicatii in convocator, actionarii se afla in imposibilitatea de participa la adunare si, in consecinta, sa exercite drepturile aferente calitatii de actionar.

Odata indicat un loc al adunarii prin convocator, se naste obligatia ca acesta sa fie respectat. Art. 129 alin. 1 precizeaza ca adunarea generala a actionarilor se va deschide in ziua si in locul aratat in convocare. In cazul nerespectarii acestei reguli, hotararile adunarii generale a actionarilor sunt lovite de nulitate absoluta.

Autor: Av. Tudoriu Dan Felix

Sursa: Avocatnet.ro 

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !