Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Evolutia salariului minim in perioada 2008-2014
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Evolutia salariului minim in perioada 2008-2014
Salariul minim brut pe economie va creste incepand cu 1 octombrie la 540 lei, iar incepand 1 ianuarie 2009 acesta va fi de 600 lei, conform acordului Tripartit semnat saptamana trecuta intre Guvern , sindicate si patronate .

Obiectivul deciziei de crestere accelerata a salariului minim este stabilirea unui raport de 50% intre salariul minim brut pe economie si castigul salarial mediu brut, conform modelului european social.

In prezent, in Romania, raportul dintre salariul minim si cel mediu este de 31%. Pentru a atinge parametrii modelului social european, Guvernul, alaturi de sindicate si patronate, va adopta o politica coerenta pe termen mediu, care sa asigure o crestere succesiva a salariului minim pe parcursul urmatorilor 6 ani .

Nivelul salariului minim in urmatorii 6 ani

Prin acest Acord, Guvernul se angajeaza sa asigure in perioada 2008-2014 cadrul normativ pentru o crestere accelerata a salariului minm.

In acest sens,din octombrie salariul se va majora la 540 lei, iar pentru anul 2009 se prevede un salariu minim de 600 lei, suma ce va reprezenta 33% din salariul mediu brut de 1795 lei.

Daca parametrii economici vor permite, incepand cu anul 2010 salariul minim brut va creste cu cate 130 de lei anual in primii doi ani. Aceasta crestere accelerata a salariului minim va ajunge la un nivel de 1325 lei in anul 2014, adica 50% din salariul mediu brut de 2650 lei.

De asemenea, in luna iulie a anului viitor, Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizata a castigului salarial mediu brut lunar corespunzator primelor patru luni ale anului. In situatia in care se constata abateri mai mari de 5% intre castigul mediu brut lunar pe economie realizat fata de cel prognozat, Guvernul va modifica, prin hotarare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 iulie 2009, astfel incat ponderea acestuia in castigul mediu brut lunar sa fie indeplinita.

In plus, in luna octombrie a fiecarui an , Guvernul, impreuna cu partenerii sociali vor stabili, in functie de castigul mediu brut estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul urmator , salariul minim brut de la 1 ianuarie al anului urmator, astfel incat sa se respecte ponderea salariului minim in castigul mediu brut lunar.

”Nu trebuie sa creada cineva ca Romania va fi o economie competitiva numai prin salariile minime. Trebuie sa crestem aceste salarii minime, in asa fel incat, sa diminuam tentatia migratiei fortei de munca romanesti in alte tari, pentru ca in Romania, in momentul de fata, ne confruntam cu o criza acuta de forta de munca. Aceasta masura de majorare a salariului minim brut va avea un efect pozitiv in aceasta privinta”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

”Cred ca Romania trebuie sa fie o tara competitiva la nivel european, nu prin salarii mici, ci prin investitii care sa creasca productivitatea si sa faca economia romaneasca competitiva. O economie cu salarii mici este caracteristica lumii a treia, si nu unei tari care se pretinde a fi europeana”,  a adaugat premierul Tariceanu..

Elementele ce determina evolutia salariului minim

Tinand cont de prevederile Organizatiei Internationale a Muncii ( OIM ), elementele care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului salariului minim sunt :

-nevoile lucratorilor si ale familiilor lor fata de nivelul general al salariilor in tara, costul vietii, prestatiile de securitate sociala si nivelul de trai al altor grupuri sociale;

-factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.

Majorarea salariului minim, promisa inca de la 1 iulie

Majorarea salariului minim la 540 de lei era prevazuta inca de la 1 iulie, conform Hotararii Guvernului 1507/2007, insa era conditionata de realizarea principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii.

In prezent, valoarea salariului minim brut garantat in plata se situeaza la 500 de lei.

NOTA

Acordul tripartit dintre Guvern , sindicate si patronate vi-l prezentam aici

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !