Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Noi reglementari privind activitatea expertilor contabili si a contabililor autorizati
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Noi reglementari privind activitatea expertilor contabili si a contabililor autorizati
Hotararea nr. 90/2008 publicata in Monitorul Oficial nr.466 din 23 iunie 2008 aduce modificari si completari Regulamentului de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Conform noului regulament, CECCAR poate acorda si retrage dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat controland competenta si moralitatea membrilor sai dar si calitatea serviciilor prestate de acestia.

Punctul 99 din vechiul Regulament in care se stipuleaza situatiile in care Consiliul filialei poate pronunta radierea unui membru din Tabloul Corpului este completat cu o noua prevedere. Potrivit acesteia, va fi radiat din Tablou membrul Corpului care a fost declarat inapt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

Se modifica si pct. 133 din Regulament privind modul de exercitare a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat. Astfel, exercitarea profesiei se face cu respectarea principiului independentei profesiei. Expertul contabil si contabilul autorizat nu trebuie niciodata sa se gaseasca in situatia de conflict de interese si in nicio alta situatie care ar putea aduce atingere integritatii si obiectivitatii sale. In noua formulare nu mai este precizat in mod expres ca este incompatibil cu exercitarea profesiei contabile orice mandat comercial cu exceptia mandatului de director sau de administrator in societati comerciale recunoscute de Corp.

Apar completari si la sectiunea privind abaterile disciplinare, dupa cum urmeaza:
- prestarea de servicii profesionale fara viza anuala de exercitare a profesiei;
- inscrierea in rapoartele de expertiza contabila sau in alte lucrari efectuate pentru terti de aprecieri la adresa altor membri ai Corpului, fara consimtamantul acestora sau fara sa fi fost consultati;
- nerespectarea normelor si standardelor profesionale emise de Corp cu ocazia efectuarii lucrarilor pentru terti;
- neindeplinirea obligatiilor prevazute in Regulamentul privind auditul calitatii serviciilor profesionale;
- orice alte incalcari ale normelor si hotararilor luate de organele de conducere ale Corpului

Nerespectarea standardelor profesionale si a normelor emise de Corp cu privire la efectuarea expertizelor contabile se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de a mai efectua expertise contabile pe 6-12 luni. De asemenea, in cazul abaterilor repetate, Corpul poate interzice dreptul de exercitare a profesiei. 

Au fost mentionate si alte lucrari care pot fi executate, fara a fi limitative, de catre expertii contabili in cadrul contractelor de prestari de servicii. Apar astfel mentiuni speciale cu privire la:
- executarea de lucrari cu caracter fiscal precum vizarea declaratiilor fiscale anuale ale operatorilor economici;
- indeplinirea atributiilor prevazute de lege in procedurile de reorganizare judiciara si faliment, cum ar fi:
- efectuarea de lucrari cu privire la reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidarea societatilor comerciale, precum si reatragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale;
- acordarea de asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor comerciale, precum: activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice, studii de fezabilitate la infiintarea intreprinderilor; activitati ale holdingurilor;
- efectuarea pentru persoane fizice si juridice a oricarui serviciu profesional care presupune cunostinte de contabilitate;
- prestarea altor activitati si servicii pentru intreprinderi cuprinse in clasele CAEN: 6209, 6420, 6619, 6920, 7022, 7320, 8299, 7490, 6831, 6621, precum si altele stabilite de Biroul permanent al Consiliului superior.

De asemenea, lista lucrarilor ce se pot executa de catre contabilii autorizati in cadrul contractelor de prestari de servicii, individual sau prin societati comerciale de contabilitate se modifica fata de cea prevazuta in vechiul Regulament. Astfel, contabilii autorizati pot presta urmatoarele activitati:
- tinerea contabilitatii financiare si de gestiune;
- pregatirea lucrarilor pentru intocmirea situatiilor financiare (inainte era prevazuta intocmirea acestor situatiilor financiare);
- lucrari, declaratii si operatiuni fiscale lunare si trimestriale (altele decat situatiile financiare anuale ale societatilor comerciale), lucrari in partida simpla pentru persoane fizice independente si asociatii familiale etc.;
- atributii de cenzor la asociatii de proprietari/locatari, CAR-uri si diferite asociatii, fundatii etc. fara scop patrimonial.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !