Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow 25 aprilie: Angajatorii platesc impozitul si contributiile aferente salariilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

25 aprilie: Angajatorii platesc impozitul si contributiile aferente salariilor
  • pana la 25 aprilie, angajatorii trebuie sa plateasca impozitele si contributiile lunare, aferente veniturilor din salarii.
  • Contribuabili trebuie sa depuna, la acelasi termen, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).
  • Pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, 25 aprilie este termenul pentru indeplinirea obligatiilor fiscale pe trimestrul I al anului 2008.
Angajatorii mai au la dispozitie doar patru zile pentru plata impozitului si a contributiilor lunare, aferente veniturilor din salarii. Pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, 25 aprilie este termenul pentru indeplinirea obligatiilor fiscale pe trimestrul I al anului 2008.

Potrivit Codului fiscal, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Totodata, aceasta categorie de contribuabili trebuie sa depuna, la acelasi termen, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Declaratia 100) si Declaratia privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale (Declaratia 102).

Formularele au fost aprobate de Ordinul ANAF nr. 101/2008, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 30 ianuarie 2008. Prin acest act normativ, obligatiile fiscale au fost grupate in functie de destinatia platii: obligatii care se platesc contul bugetului de stat si obligatii care se platesc in contul bugetelor de asigurari sociale si fondurilor speciale. 

Acest fapt presupune ca impozitul pe veniturile din salarii va fi declarat folosind formularul 100, in timp ce, formularul 102, vizeaza, in principal, urmatoarele obligatii fiscale :
a) contributii sociale datorate de angajator;
b) contributii sociale retinute de la asigurati;
c) contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
d) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate pentru produsele din tutun si pentru bauturi alcoolice;
e) contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate din activitati publicitare la produsele din tutun si bauturi alcoolice. 

Microintreprinderile platesc impozitul si contributiile pentru trimestrul I 

25 aprilie este termenul pentru plata impozitului si contributiilor aferente veniturilor din salarii si pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Codul de procedura fiscala stabileste, la articolul nr. 111, un regim derogatoriu de la plata si declararea lunara a acestor obligatii fiscale. 

Astfel, in cazul persoanelor juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor termenul este trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Potrivit acelorasi prevederi, aceste categorii de contribuabili au obligatia sa declare impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata. 

Optiunea de plati impozit pe veniturile microintreprinderii 

Conform articolului 104 din Codul fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii daca , la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !