Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Norme privind prevenirea si combaterea spalarii banilor
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Norme privind prevenirea si combaterea spalarii banilor

Prin Decizia Oficiului National de prevenire si combatere a spalarii banilor nr. 496/2006 au fost aprobate "Normele privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, standardele de cunoastere a clientelei si control intern pentru entitatile raportoare care nu sunt supuse supravegherii prudentiale a unor autoritati". Aceste reglementari sunt aplicabile tuturor entitatilor, exceptand cele a caror activitate este reglementata si/sau supravegheata de CNVM si de structurile de conducere ale profesiilor juridice liberale.

Conform noilor prevederi, pe langa obligatiile prevazute de Legea nr. 656/2002 (cele referitoare la desemnarea persoanei raspunzatoare de aplicarea legii, la raportarile catre Oficiu), exista acum noi obligatii:

1. Identificarea clientilor, indiferent daca acestia sunt sau nu sunt prezenti la efectuarea operatiunilor, in urmatoarele cazuri:

  • la initierea unor relatii de afaceri sau la oferirea unor servicii;

  • in cazul efectuarii unor operatiuni in numerar, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia/operatiunea se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele; cand suma nu este cunoscuta in momentul acceptarii tranzactiei/operatiunii, se va proceda la identificarea clientilor de indata ce exista informatia despre valoarea tranzactiei/operatiunii si cand s-a stabilit ca a fost atinsa limita minima de 10.000 euro;

  • de indata ce exista o suspiciune ca printr-o tranzactie/operatiune se urmareste spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism, indiferent de suma ce face obiectul respectivei operatiuni;

  • in cazul cand exista informatii sau suspiciuni ca tranzactia/operatiunea nu se desfasoara in nume sau in interes propriu, se vor lua masurile necesare pentru a obtine date despre identitatea beneficiarului real al tranzactiei;

  • in cazul tuturor operatiunilor in care sunt implicate persoane care nu sunt prezente sau reprezentante fizic la efectuarea acestora;

  • cand exista suspiciuni ca datele obtinute in procesul de identificare a clientului sau beneficiarului real nu corespund realitatii.

 In vederea stabilirii identitatii beneficiarului real, se vor solicita cel putin urmatoarele informatii: declaratie pe propria raspundere, prin care acesta sa declare identitatea beneficiarului real, precum si sursa fondurilor (conform formularului prevazut in aceste norme), scopul si natura operatiunilor/tranzactiilor derulate; denumirea si locul desfasurarii activitatii/ocupatia; numele/denumirea angajatorului sau natura activitatii proprii.

Se va crearea o baza de date privind identitatea clientilor, care va fi reactualizata permanent.

2. Elaborarea un program propriu de cunoastere a clientelei in forma scrisa, aprobat de organele de conducere ale societatii; trebuie sa fie cunoscute de intregul personal implicat si sa fie revizuite periodic in vederea adaptarii lor corespunzatoare;

3. Stabilirea procedurii de raportare a tranzactiilor suspecte; aceasta trebuie sa fie clar stabilita, in forma scrisa, si adusa la cunostinta intregului personal.

Pana pe 19 oct. 2006 entitatile vor adopta si vor implementa programe de cunoastere si monitorizare a clientelei, adaptate specificului activitatii fiecareia. Pana la acest termen entitatile vor asigura identificarea clientilor existenti si intocmirea evidentelor corespunzatoare.

Nerespectarea dispozitiilor prezentelor norme se sanctioneaza corespunzator art. 22 din lege (amenzi cuprinse intre 10.000 - 50.000 RON precum si sanctiuni contraventionale complementare care merg pana la inchiderea unitatii)

In continuare sunt reproduse forma si continutul declaratiei mentionate la pct.

DECLARATIE
privind identitatea beneficiarului real


Subsemnatul client ..............................................
declar pe propria raspundere, sub sanctiunea legii:
a) ca subsemnatul este beneficiarul real al operatiunii/tranzactiei;
b) ca beneficiarul real/beneficiarii reali este/sunt: ..............................................
c) sursa fondurilor.

Numele si prenumele/denumirea *):
Adresa domiciliului/sediului social si tara*):
.............................................. ..............................................
.............................................. ..............................................
.............................................. ..............................................
.............................................. ..............................................
.............................................. ..............................................

Subsemnatul client se obliga sa comunice entitatii reglementate orice modificare referitoare la cele declarate. Declararea necorespunzatoare a datelor mentionate mai sus se sanctioneaza conformprevederilor art. 292 din Codul penal**).

Locul si data
..............................................

Semnatura clientului
..............................................

 

N. B.: Entitatea reglementata isi rezerva dreptul de a refuza efectuarea tranzactiilor ordonate de client/de a inceta relatiile cu clientul in cazul unor declaratii false sau daca are suspiciuni cu privire la realitatea celor declarate de client.

___________

*) Se va completa cu numele si prenumele/denumirea clientului, adresa domiciliului/sediului social.

**) Art. 292 din Codul penal va avea o noua numerotare, conform Legii nr. 301/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Observatie: formularul de declaratie prevazut mai sus poate fi intocmit intr-o forma care sa corespunda propriilor cerinte si poate fi redactat in una sau mai multe limbi de circulatie internationala, dar trebuie sa includa cel putin textul cuprins in formularul prevazut de prezentele norme.

Sursa: Contexpert.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !