Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Controale la asociatiile de bloc cu facturi peste normal
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Controale la asociatiile de bloc cu facturi peste normal
Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice a inceput controalele la asociatiile de bloc care au inregistrat facturi mult mai mari decat ar fi fost normal.
Autoritatea pune la dispozitie un numar de telefon prin care se poate reclama nivelul facturilor la intretinere.
Aceasta decizie apare in urma sesizarilor proprietarilor de apartamente care au platit pentru luna decembrie facturi duble la intretinere.
Linia telefonica gratuita va fi disponibila din 10 februarie.
Facturile la caldura din ultima perioada au ajuns sa se dubleze pentru unii proprietari de apartamente.
Listele de plata afisate de administratorii de bloc au aratat o intretinere aproape dubla, cu sume cuprinse intre 550 si 700 de lei, facturile cele mai mari fiind pentru apa calda si caldura.
Autoritatea Nationala a Reglementarilor Serviciilor Comunitare a anuntat ca va forma echipe de control pentru verificarea activitatii presedintilor si a administratorilor din cadrul asociatiilor de proprietari.
"Noi vom studia aceste facturi, sa zicem, niste anomalii de repartizare, de saptamana viitoare. Ele sunt putine dar sunt si vom vedea cauzele", spune Iulian Bandoiu, directorul general al ANRSC.
"De ce intr-un bloc a ajuns un consum de energie termica pentru incalzire la sase, sapte milioane de lei vechi?"
"E posibil ca in acel bloc sa fie inundat subsolul, sa fie pierderi de agent termic, tevile sa fie neizolate. Vom depista cazurile si le vom face publice", spune Iulian Badoiu.
Mihai Mereuta, preseditele Ligii Habitat, este de parere ca aceste facturi de doua ori mai mari ar fi niste cazuri rar intalnite si ca aceste controale pe care le fac autoritatile locale impreuna cu ANSRC sunt binevenite.
"Important este sa se vada daca exista cu adevarat o problema generala adica gen sapte milioane lei vechi caldura la trei camere este o cifra mare", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat.
"Noi am primit sute de facturi si informatii de la multe blocuri in care diferenta intre noiembrie si decembrie nu este mai mare de 10%. Deci nu sunt cazuri alarmante dar in cadrul blocului pot fi cazuri", spune Mihai Mereuta.
Federatia Asociatiilor de Proprietari sustine ca facturile celor care nu-si inchid caloriferele sunt mai mari pentru ca o parte din apa calda ce trebuie consumata de cei care au deschis caloriferul circula cu o viteza si o presiune mai mare prin toata instalatia blocului si creaza o cantitate de apa calda in plus.
Aceasta este inregistrata de repartitoarele celor care si-au lasat caloriferele deschise si, chiar daca in locuinte nu este mai cald, surplusul de apa calda este facturat.
Pentru cei care n-au montate repartitoare acest surplus de apa calda este tarifat ca „pierderi de caldura".
Insa, parerile sunt diferite intre asociatiile de proprietari. Presedintele Asociatiei Proprietarilor, Radu Opaina considera ca diferentele de consum de la un apartament la altul ar fi cauza facturilor mari la intretinere pe care le platesc unii locatari.
"S-au creat doua categorii sociale intr-un bloc. Pe de-o parte batranii care au inchis definitiv caloriferele si stau in frig, iar de cealalta parte sunt tinerii care au copii si nu vor sa aiba probleme cu sanatatea si care traiesc ca si pana acum in caldura."
"Datorita statului in frig cei tineri suporta suplimentar costuri pe care nu le-au determinat si atunci se mareste factura lor", spune Radu Opaina.
Dincolo de opiniile divergente, cei cu facturi mari vor trebui sa plateasca si ramane de vazut cu ce rezultate se va incheia controlul inceput de Autoritatea Nationala de Reglememtare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !